Маските вече са рядкост по улиците и във влаковете. Ние не

...
Маските вече са рядкост по улиците и във влаковете. Ние не
Коментари Харесай

Официален представител на СЗО предупреди за предстоящи заплахи от пандемия

Маските към този момент са необичайност по улиците и във влаковете. Ние не оставяме празни места между тях в кината и не ограничаваме броя на посетителите в нашите магазини. Изглежда, че всичко е свършило, само че професор сър Джеръми Фарар, в миналото основен член на държавния теоретичен съвещателен орган и извънредно авторитетна фигура в международното опазване на здравето, споделя, че пандемията от Covid към момента може да сервира някои неприятни изненади.

Фарар не предсказва гибелта на всички и всичко, пише The Guardian. Но от мястото, където седи, с дълга история на епидемии от грип през SARS до ебола, той може ясно да види, че към момента сме в рисково и нестабилно място. Трябва да сме готови за това, което тази или онази неточност или пренебрегването на сигурността може да ни аргументи.

" Бих бил по-малко оптимист, че пандемията е свършила. Мисля, че най-вероятният сюжет е, че сме в изцяло друга среда, откогато стартира, което е ужасно. Светът към този момент е ваксиниран значително. Но има към момента са изненади в тази пандемия “, споделя той.

Фарар изяснява, че политиката на Китай против Covid е била най-голямата му грижа през последната година. Тя в никакъв случай не е била постоянна. Китай, съгласно него, още веднъж ще преживее поредност от талази на заразяване след анулацията на рестриктивните мерки.

„ В момента те минават през ужасна вълна. Не мисля, че има цялостна бистрота по отношение на последствията от това. “

Междувременно по улиците на Обединеното кралство и всяка друга страна предаването на Covid е извънредно високо. И по този начин, службата за национална статистика оповестява, че един на всеки 55 души в Англия е болен от вируса.

Имаме потребност от нови ваксини, които фактически стопират инфекцията, споделя Фарар.

" Ние сме в задоволително неприятна позиция, с цел да сме сигурни, че вирусът няма да се върне с нова мощ, до момента в който нямаме ваксини, които блокират предаването. И не знам дали са вероятни, само че мисля, че би трябвало да се появят първите проби до края на това десетилетие. или по-скоро. Мисля, че в случай че позволим това количество вирус да продължи да циркулира, непрекъснато сме изложени на риск от нов мутирал вид. Освен това си коства да си напомним, че тази пандемия на Covid няма да спре появяването на всеки различен вирус. "

Може да е грип. Това, че в предишното сме имали страхове, които се оказаха подправени паники, не значи, че не би трябвало да се опасяваме от грипа, споделя Фарар.

H5N1 циркулира измежду дивите птици в Обединеното кралство от 2021 година и заразява домашни птици, които вследствие на това би трябвало да се държат на закрито. Вирусът си проправя път към диви животни като лисици и видри, а няколко птицевъдни служащи в Европа са дали позитивен тест, въпреки и без признаци.

„ Настоящата пандемия от птичи грип H5N1 е сериозна угриженост ", споделя Фарар. „ Ако желаете да бъдете в действителност здрави и спокойни за това, тогава не казвате, че на следващия ден светът ненадейно ще се изправи пред пандемия от H5N1 и тя ще бъде опустошителна. Мисля, че няма да се сблъскаме с подобен сюжет, само че в случай че позволим на птичи вирус, против който никой от нас няма имунитет, да продължи да циркулира измежду птиците, а по-късно все по-често, без значение дали са норки или тюлените, се реалокират в бранша на бозайниците и затова стартират да се приспособяват, там има риск. Не можете да определите количествено и да предвидите нищо. Но ние нямаме подготвена ваксина против H5N1 за на следващия ден, това е реалност. "

Загрижеността на Фарар е, че целият свят би трябвало да бъде квалифициран за всичко, което светът на микробите е на път да хвърли върху него. Времето да помислим по какъв начин да се подготвим за пандемията от Covid не пристигна ненадейно на 31 декември 2019 година, след 20 години на незадоволително вложение в публичното опазване на здравето. Всичко това би трябвало да се случи авансово, с очакване за дълготрайно бъдеще.

Предвид това, през което преминахме от този момент, би трябвало да имаме всичко належащо, с цел да се оправим с евентуални закани, споделя Фарар. И не забравяйте пробивите. Това поддържа тестванията на първата ваксина против Ебола по време на епидемията през 2014 година в Западна Африка.

Вече се приема, че проучванията могат и би трябвало да се правят в пандемия. Базираният в Оксфорд опит за възобновяване беше основан по време на блокирането в Обединеното кралство през март 2020 година и бързо откри лек за Covid.



Снимка: Shutterstock

" Но нашите медици не са подготвени. Те са изтощени и се усещат подценени. Стачките в Обединеното кралство са жалка част от тази история ", споделя Фарар. — Това е световен проблем, който съгласно мен е доста значим. Това несъмнено е правилно. Устойчивостта на здравните служащи, в необятен смисъл от водачи на коли за спешна помощ до медицински сестри и лекари до обществени служащи и така нататък Те са унищожени. Те са изцяло счупени “.

Всичко опира до хората, споделя той. Да предположим, че през идващите 5-10 години ще се случи това, което той назовава " друго събитие ". „ Ако тласкате хората до границата на тяхната резистентност, те няма да са в близост, когато имате потребност от тях “, споделя той.

Фарар прикани за морал, личен състав, образование за всички - от лекари по публично опазване на здравето до здравни служащи, медицински сестри, физиотерапевти и всички сред тях, тъй като има доста малко свободен потенциал във всяка система в света.

" Това е изключително правилно в Обединеното кралство. Както можете да видите от последните събития, моралът и издръжливостта са доста слаби. Не можем да разчитаме на кражба на тези, които са били подготвени във Филипините, Гана или Индия, които са нужни в техните страни ", прибавя Той.

Фарар обмислял да подаде оставка заради неуспеха на блокирането през септември 2020 година и приказва за морална алтернатива: „ Означава ли оставането в ролята на съветник съучастничество в резултата от неприятни решения? Честно казано, към момента не знам отговора. “

Той писа за „ касапницата “ през януари и февруари 2021 г. „ Много от тези смъртни случаи можеха да бъдат предотвратени “, сподели той. Подобно на други водещи учени, като Антъни Фочи в Съединени американски щати, той стана цел в обществените медии след изказванията си. Той и децата му са получили смъртни закани. „ Страшно е. Опитваш се да не се страхуваш, само че когато стартира да визира освен теб, само че и членовете на фамилията ти и би трябвало да организираш някаква степен на отбрана, е извънредно. “

Позицията на Фарар е, че макар че вирусът евентуално произлиза от животни, значимо е да останем непредубедени и да събираме доказателства. „ На първо място, имаме потребност от бистрота “, споделя той. Той прибавя, че учените са длъжни да приказват или оставят вакуум за другите.

„ Това би било доста рисково място. Теориите на конспирацията могат да се усилят, да получат повече ефирно време. Те постоянно са съществували и постоянно ще съществуват, това не е цялостен феномен на 21-ви век. И по принцип мисля, че човечеството работи с това и се усъвършенства тази обстановка, само че това не се случва инцидентно. "

Фарар е оптимист за това, което науката може да реализира, даже във времена на война, съмнение и икономическа рецесия. Световните водачи може да не са в положение да реализират единодушие по отношение на методите за понижаване на инфлацията, „ само че има някои неща, за които можете да се съгласите. И можете да се съгласите, без значение дали седите в Пекин, Вашингтон, Женева, Делхи, Прага или Рио де Жанейро - че да вземем за пример климатът въздейства на всички вас. "

Науката играе роля в битката с климатичната рецесия, устойчивостта към медикаменти, пандемиите, психологичното здраве и по-справедливото произвеждане и разпространяване на медикаменти и ваксини.

Той се надява, че не е доверчив или прекомерно идеалистичен, „ само че се надявам, че светът може да каже: „ Вижте, не е наложително да се съглася по отношение на тази комерсиална договорка, или къде летят вашите балони, или Южнокитайско море. Това са надълбоко исторически и чувствителни въпроси. Но може би можем да се съгласим по тези други въпроси. И за какво не стартираме да работим върху тях? "

Също по този начин ученият прикани да се бори с дезинформацията и да увеличи равнището на просветеност на хората по света. „ Ако се върнем към никакви доказателства, никаква информация – в случай че се върнем към ера, в която просто вършим политика без никакви доказателства, светът е в по-лоша позиция, към нещо по-тъмно. Не можем да позволим това да се случи “, сподели той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР